Hurcibaba

 

Hurcibaba Klub:

 

klubélet, közös programok,
kötődő nevelés, hordozás,
mosható pelenkák, szoptatás,
meg bármi, ami ebbe belefér :)

 

Írj nekünk bátran,
ha kérdésed van:

hurcibaba@gmail.com 

 

Csatlakozz facebook -on is!

 

Figyelmetekbe ajánljuk

Friss kommentek

  • Skrisztina: Kedves Juli! Egy 10-11 kg-os kislánynak melyik csomagot ajánlod? Érdekelne, hogy Pestre rendelhet... (2013.05.12. 22:31) 21. Mosható pelenka kölcsönzés
  • pakeper: @kingus1982: akkor gyorsan gyertek, mert azé aki az első :) (2012.01.02. 15:44) Januári foglalások
  • antalzs: Sziasztok! Szeretném lefoglalni januárra a Gremese MT-t. Jól gondolom ugye, hogy 6 hónapos, 8 és f... (2011.12.10. 17:44) MT - Gremese
  • E.Vica: Köszi, nem tudtam a becenevét :) (2011.12.08. 18:01) Decemberi klub képekben
  • pakeper: @nagyreni: Szia! Grmesét akkor a nevedre foglalom! (2011.11.30. 22:21) Decemberi foglalások

Korábbi bejegyzések

Minden jog fenntartva

Az oldal tartalmát, képeinket felhasználni csak a Hurcibaba Klub írásos engedélyével lehet.

5. Hordozók fajtái - A HORDOZÓKENDŐ

2010.02.13. 23:19 - Talicska*

Címkék: kendő elöl háton hordozók fajtái csípőn

 

Hordozókendő

 A kendő sok szempontból ideális hordozóeszköz, ha megfelelően használják. Kétféle anyagból készül: szövött vagy rugalmas. Az ideális hordozókendő 2-5,7 méter hosszú, 70-75 cm széles, anyaga pamut, van biopamut is, illetve speciális anyagok: pamut lennel, selyemmel, gyapjúval stb. keverve. A hordozókendővel az összes hordozási módot (elöl, csípőn, háton) meg lehet valósítani, sokféle kötözési technikával. Már újszülött kortól használható egészen a hordozási időszak végéig. Mindenféle méretű hordozóra, ill. gyermekre idomítható, így talán a legjobban kihasználható hordozóeszköz. Hátránya, hogy a kötési módok elsajátítása némi gyakorlást igényel, így néhányan idegenkednek tőle. A régi Magyarországon is kendőben hordozták gyerekeiket az asszonyok, de erről sajnos kevés forrás maradt fenn.


Elölhordozás


 Az elöl hordozás  áll a legközelebb a kézben hordozáshoz, megkötése a legegyszerűbb, ezért sokan használják. Újszülötteket fekve ún. bölcsőkötésben hordozhatjuk, de függőleges helyzetben ajánlott hordozni újszülött kortól kezdve. A helyesen, elég szorosan megkötött kendő minden oldalról körülöleli a babát, teljesen biztos tartást ad, nem terheli a gerincét, ráadásul segíti a csípőfejlődését is. Kendőben történő szoptatásra megfelelő a bölcsőtartás is. Mindenfajta függőleges hordozás alapszabálya az ún. békatartás, amikor a baba térde terpesz pózban a feneke vonala fölött van, köldökmagasságban. Ez biztosítja az anatómiailag helyes tartást, a szorosan megkötött kendő pedig a gerinc megtámasztását. Biztosan ülni tudó  babák kezét bátran ki lehet venni a kendőből, a hordozás  így is teljesen biztonságos.

Videók az alapvető kötésekről:

1. zsebes elölkeresztezett:  

 

2. kengurukötés: 

 

3. elölkereszt: Háti hordozás

 A háti hordozás terheli legkevésbé a hordozó személy gerincét és a gátat, ezért nagyobb súlyú (kb. 8 kg feletti) gyermekeknél inkább a háton hordozás ajánlott, de már újszülött kortól alkalmazható. A háti hordozás nagyobb gyakorlatot és ráhangolódást igényel. A hátunkon csücsülő gyermek ugyanúgy tekinthet a világra mint mi. Tökéletes kilátás nyílik odafentről, de ha túl sok inger éri őket, hozzábújhatnak anya háthoz, vagy aludhatnak rajta. Sokan alkalmazzák a háti hordozást otthon, hiszen a legtöbb házimunka biztonságosan elvégezhető még akár nyűgös gyermekünkkel a hátunkon is. A helyes háti hordozás alapja szintén a béka póz, ezt érdemes tükörben ellenőrizni. Tükör mindenhol akad, az utcán parkoló autók ablakában, kirakatokban is meg lehet nézni, hogy mit csinál épp a gyermek. Háti hordozás során átlényegül a női táskák mélyén rejtőző szigorúan kötelező kellék: a sminktükör. Aki azonban már gyakorlott hátonhordozó, annak már tükörre sincsen szüksége ahhoz, hogy a gyermeke igényeit kielégítse. 

Videók:

1. zsebes hátikeresztezett:

 

2. batyu:

 

3. háti dupló:

 http://www.jeportemonbebe.com/medias/double-hamac/double-hamac.html 

és lásd még ezt:


Csípőn hordozás

 A csípőn hordozás tulajdonképpen a kézben hordozás “rákötözött” megfelelője: a csípőre kötött gyermek a kendővel rá van rögzítve a felnőttre, így a felnőtt kezei felszabadulnak. A pár hónapos gyerekek már igénylik, hogy jobban kilássanak a hordozóeszközből, ilyenkor kerül elő  a csípőn hordozás, mint alternatíva. Mivel a csípőn hordozás féloldalas póz, nem egyenletesen terheli a hordozó gerincét, vállát, stb., ezért hosszú távon nem a legkényelmesebb és nem is ajánlott hordozási forma. Az anatómiai szempontok figyelembe vétele ebben a helyzetben is fontos: a gyermek lábai legyenek terpesztartásban. 

Videók:

1. egyszerű csípőkötés:

 

2. hurkolt csk (csípőkötés):

 

3. csípőn kengurukötés:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hurcibaba.blog.hu/api/trackback/id/tr871756058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.