Hurcibaba

 

Hurcibaba Klub:

 

klubélet, közös programok,
kötődő nevelés, hordozás,
mosható pelenkák, szoptatás,
meg bármi, ami ebbe belefér :)

 

Írj nekünk bátran,
ha kérdésed van:

hurcibaba@gmail.com 

 

Csatlakozz facebook -on is!

 

Figyelmetekbe ajánljuk

Friss kommentek

 • Skrisztina: Kedves Juli! Egy 10-11 kg-os kislánynak melyik csomagot ajánlod? Érdekelne, hogy Pestre rendelhet... (2013.05.12. 22:31) 21. Mosható pelenka kölcsönzés
 • pakeper: @kingus1982: akkor gyorsan gyertek, mert azé aki az első :) (2012.01.02. 15:44) Januári foglalások
 • antalzs: Sziasztok! Szeretném lefoglalni januárra a Gremese MT-t. Jól gondolom ugye, hogy 6 hónapos, 8 és f... (2011.12.10. 17:44) MT - Gremese
 • E.Vica: Köszi, nem tudtam a becenevét :) (2011.12.08. 18:01) Decemberi klub képekben
 • pakeper: @nagyreni: Szia! Grmesét akkor a nevedre foglalom! (2011.11.30. 22:21) Decemberi foglalások

Korábbi bejegyzések

Minden jog fenntartva

Az oldal tartalmát, képeinket felhasználni csak a Hurcibaba Klub írásos engedélyével lehet.

Hordozás Hőségben Hősiesen

2012.01.02. 11:32 - berkijuli

Címkék: nyár

Hőségben hősiesenesernyo.jpg

Ahogyan melegszik az idő és kezdődik az igazi nyár, gyakran fordultok hozzám a kérdéssel: nem izzadunk nagyon össze, mit tehetünk ellene?

Izzadás

Az izzadás egy természetes és jótékony folyamat, a test nyirkossá teszi a felületét, hogy a párolgással hűtse magát. A baba számára is hasznos, ha a melegben is magadon hordod, mert tested által szabályozod az ő hőháztartását is, nem kell félned a túlhevülésétől, saját bőrödön tapasztalod, hogy neki épp milyen érzete van.

Izzadós tippek:

 1. Vigyél magaddal váltó ruhát, ha tervezed, hogy a babát le is teszed valahol. Az érintkező testfelületek és a közöttük levő ruhadarabok mindenképpen nedvesek lesznek. Amikor szétváltok, a megfázás elkerülése és a komfortérzet növelése érdekében érdemes a nedves darabokat lecserélni.
 2. Ügyeljetek rá, hogy szellős, pamut, vagy funkcionális ruházatot viselj. A sportoláshoz fejlesztett izzadságelvezető felső ruházat meglepően jól működik a hordozásnál is.

 polo.jpg

 1. A babára is pamut öltözéket adj. Kellemesebb neki, ha a térdhajlata alá ér a nadrágja. Vagy, ha éppen rövidnadrágban, pelusban van, akkor egy lábszárvédővel óvd a térdhajlatát, ez készülhet egy régi zoknidból is, mint pl a képen látható is. Elég, ha egyszerűen levágod a zokni lábfejét.

 furdosvizjel.jpg

 4. Az izzadással elveszített folyadékot pótolni kell, mindig legyen nálad víz, amivel kínáld meg babádat is. Kizárólag szoptatott csecsemődet pedig gyakran kínáld meg szopival. Az egyenlítői éghajlaton élő babák akár 15-20 percenként is szopnak, ne csodálkozz, ha nyáron a te porontyod is ilyen gyakorisággal kéredzkedik cicire.

 Hordozóeszköz

Alapvetően nem a hordozóeszköz melegít, hanem ti egymást, de mégis képez egy plusz réteget rajtatok. Kényelmesebbé teheted magatok számára a nyári napokat, ha odafigyelsz a hordozóeszköz anyagának, típusának és a hordozás módjának megválasztására.

Hordozóeszköz tippek:

 1. Hordozókendő esetén pamut, vagy len-pamut (len szellősebbé teszi az anyagot), selyem-pamut (selyem nyáron hűt) keverék nyárra kiváló viselet. A kötésmód tekintetében legjobban az egyrétegű kötésekkel jársz, pl háton batyu, elől kenguru,vagy terítetlen szárakkal kötött belül zsebes keresztkötés.

 tipuskollazs.jpg

 1. A karikás kendőben érintkeztek egymással a legkisebb felületen.
 1. Kevésbé tartom jó ötletnek a gézkendő beszerzését és használatát. Mivel vászon szövésű anyagból készül, nem biztosítja a megfelelő megtámasztást a baba számára és annyi előnye nincs a némileg lengébb anyagnak, ami ezt a kockázatot megérné.Ráadásul pont a vékonysága és a vászon szövés miatt egy rétegben kötve hamar vág, több rétegű kötésmóddal tehető kényelmessé vele a hordozás, a több rétegű kötések viszont a meleg miatt nem praktikusak.
 1. MeiTai, vagy egyéb formázott hordozóeszköz kategóriában fellelhetőek olyan verziók, melyek solarveil anyagból készültek, vagy hálós betéttel rendelkeznek. (PL, Bamberoo, vagy JPMBB Physio)

 sv_bambi.jpgsv_bambi2vizjel.jpg

 

 jpmbb-physio-carrier.jpgforrás:je porte mon bebe

 

 1. Fürdős kendő: a lyukacsos anyagból készült karikás fürdős kendők nagyon jó szolgálatot tesznek a vízben, bátran ajánlom, ha nem akarsz lemondani, vagy a babád nem akar lemondani a vízben sem a hordozás nyújtotta biztonságról. DE tartsd szem előtt, hogy anyagukból adódóan ezek az eszközök kizárólag vízben (felhajtó erő), rövid távú hordozásra lettek tervezve. Minden hordozókendőben lehet fürdeni, csak lassabban szárad, mint a kifejezetten pancsolásra szánt poliészter barátaik.

kiskise_1.jpgforrás:kiskise.com 

Fényvédelem

Az egyetlen teljesen biztonságos megoldás az, ha ki sem mozdulsz a napra, teljes védelmet csak a ház nyújthat, de ez babával, totyogóval nem mindig kivitelezhető.

Tippek a káros sugarak ellen:

Fényvedő krémek alkalmazása. Vigyázz, mert megfoghatja a hordozót! Vannak ebben a témában is természetes kozmetikumok, de figyeljetek, mert azok sokszor csak alacsony faktorszámig védenek. Árnyékban viszont kiválóan alkalmazhatók, pl Naturaconte 20 faktoros napvédő krém, amiben nap káros sugaraitól a hidratáló krémbe kevert cink-oxid és a titan dioxid véd.

 ntc.jpgForrás: www.naturaconte.hu

 

 1. A baba hordozóból kilógó testrészeit mindenképpen védeni kell, Az erős napsugarak ellen a hosszú ujjú, szárú, illetve UV szűrős ruházat jó megoldás lehet. UV szűrős anyagból készült, vagy egy vékonyabb pamut takaróval is betakarhatod.

 takaroskollazs.jpg

 

 1. Napszúrás ellen kalap, sildes sapka, minél szélesebb karimája van, annál nagyobb árnyékot nyújt. Tutitipp: mindig legyen a táskádban egy pótkalap!

 kalapvizjel.jpg

 1. Hazánkban még kevésbé elterjedt, de napernyőt is használhatsz, árnyékolás szempontjából legjobb megoldás mindkettőtök számára.napernyosvizjeles.jpg

Magadról se feledkezz el: váltópóló, napvédő krém, kalap, folyadékpótlás neked is!

Kellemes nyarat kívánunk!

Hurcibaba Team