Hurcibaba

 

Hurcibaba Klub:

 

klubélet, közös programok,
kötődő nevelés, hordozás,
mosható pelenkák, szoptatás,
meg bármi, ami ebbe belefér :)

 

Írj nekünk bátran,
ha kérdésed van:

hurcibaba@gmail.com 

 

Csatlakozz facebook -on is!

 

Figyelmetekbe ajánljuk

Friss kommentek

  • Skrisztina: Kedves Juli! Egy 10-11 kg-os kislánynak melyik csomagot ajánlod? Érdekelne, hogy Pestre rendelhet... (2013.05.12. 22:31) 21. Mosható pelenka kölcsönzés
  • pakeper: @kingus1982: akkor gyorsan gyertek, mert azé aki az első :) (2012.01.02. 15:44) Januári foglalások
  • antalzs: Sziasztok! Szeretném lefoglalni januárra a Gremese MT-t. Jól gondolom ugye, hogy 6 hónapos, 8 és f... (2011.12.10. 17:44) MT - Gremese
  • E.Vica: Köszi, nem tudtam a becenevét :) (2011.12.08. 18:01) Decemberi klub képekben
  • pakeper: @nagyreni: Szia! Grmesét akkor a nevedre foglalom! (2011.11.30. 22:21) Decemberi foglalások

Korábbi bejegyzések

Minden jog fenntartva

Az oldal tartalmát, képeinket felhasználni csak a Hurcibaba Klub írásos engedélyével lehet.

Beszámolók a kölcsönzött hordozókról

2010.07.08. 18:33 - Talicska*

Rendbe tettem a klub hordozóinak listáját:

http://hurcibaba.blog.hu/2010/02/13/4_a_klub_hordozoi

Itt van a klub jelenlegi hordozóinak (majdnem teljes) listája, egy nincs még rajta, az új Liliputi ssc, arról még majd később jön a hír (
addig lásd a promót a facebookon!)

Amire nem tudtok rákattintani, azokról egyetlen tapasztalat vagy visszajelzés sem jött. Kérlek, pótoljátok, vagy ha tudjátok kinél volt az elmúlt hónapokban (barát, ismerős) SZÓLJATOK NEKI, hogy a kölcsönzés része, hogy írjon róla és fotózza és küldje el a hurcibaba-kukac-gmail-pont-com  -ra.

Köszi szépen!

Első klubozóknak (is ) ;-) vagyis ismerkedjünk!

2010.07.05. 14:55 - Talicska*

Címkék: klub kölcsönzés hordzóshét

Most jön egy kis írás (nemcsak) az újonnan csatlakozottaknak. :)

  1. Először is szeretettel köszöntünk Benneteket, mostanában megint sok új taggal bővültünk, melynek persze nagyon örülünk! Ha először jösz klubba (pl. most augusztusban) akkor szánj rá időt, hogy megismerd a szervezőket és érdeklődj a klubról, és a Téged érdeklő témákról, hordozókról.

  2. Menj oda a regisztrációs pulthoz (egy vagy két anyuka notesszel/laptoppal) és regisztrálj be, belépő 200 ft.
    Egy kétórás, gyerekeknek/anyukáknak való program ennyiért sehol nincs, ezt terembérletre és a klub fenntartására költjük, nem magánzsebbe megy és biztosan el lehet bliccelni ennek befizetését, de khmmm... nem túl etikus ;-)

    Igyekszünk kitenni hasznos olvasnivalókat is a Klubról, no nem ám dísznek, hanem, hogy bátran forgasd :)

    Igen vonzó persze ott a nagy játszótér, meg minden bizonnyal találsz (esetleg rég látott kedves) ismerőst is, de kapcsolódj bele a klub életébe is, hiszen ezért van az első alkalom.

  3. Mutatkozz be minél több embernek, mesélj magadról, a csemeté(i)dről / születendő babádról, mert MINKET ÉRDEKEL!! és hogy így a 2. klubban már ismerősként fogadjunk minél többen, ettől sokkal jobban fogod érezni magadat Te is, és tisztában is leszel a szabályokkal, a klub működésével. 

  4. Sajnos ezeket azért is kell minél többször leírnom, mert még mindig adódnak kellemetlen helyzetek, hogy olyan visz el egy hordozót, akit senki sem ismer, és nyomoznunk kell utána, hogy hová lett, miért is ő vitte el, ha nem ő foglalta le, stb. Ez nekünk sok-sok idő, aggódás és telefondíjba kerül, amit saját zsebből kell állnunk sajnos!

    Nonoprofit kis amatőr kezdeményezés vagyunk, anyukák mind, akik baráti társaságot és hasznos célokat tűztek ki maguk és egymás számára, segítsd munkánkat azzal, hogy betartod szabályainkat, és ezáltal megkönnyíted a dolgunkat.

    Ezért is kérjük, hogy a Klub ne abból álljon, mint egy kölcsönző szolgálatnál, hogy csak megyek, bedobom a hordozót, aztán elhozok egy másikat, integetek mindenkinek és pá! Légy részese a közösségnek, kezdeményezz Te is!

  5. Nem kiszúrásból van tehát az 'első alkalmmal még nem kölcsönözhetsz' -szabály, reméljük ez érthető. Ha az első alkalommal megismerkedtünk, megismerted hordozóinkat, tagjainkat, céljainkat, akkor már a 2. klubtól lehet kölcsönözni. Díja ugyanúgy 300, nem emelkedett, nem is tervezzük egyelőre, 2 gombóc fagyi ára...(se).

    Ennek bevételét most a szeptemberben megrendezésre kerülő Nemzetközi Babahordozó Hét keretén belül megvalósított Pécsi Babahordozó Napok szervezésére fordítjuk. (Lelkes anyukáink már készülnek rá, ha csatlakoznál, írj bátran a hurcibaba-kukac-gmail-pont-com - ra!) Utána ismételten a Klub hordozó készletének fejlesztésére-bővítésére fogjuk felhasználni.

  6. Kölcsönzésnél előnyt élveznek akik még sosem próbáltak hordozót, vagy nincs hordozójuk. Egyszerre csak 1 hónapra lehet kölcsönözni. Ha másnak nem kell a hordozó, csak abban az esetben lehet még 1 hónapra elvinni. Ld. A hordozók kölcsönzéséről c. bejegyzést. 

    Egymás közt lehet próbálgatni a hordozókat 2 klub között is, privátban megoldva, de másnak kölcsönadni csak a tudtunkkal, előzetes egyeztetés után lehet! (vagyis, hogy mindig tudjunk róla, kinél van a hordozó)

    Ha valami oknál fogva nem tudsz jönni klubba a hordozót visszahozni, akkor
    E L Ő T T E jelezd nekünk, és juttasd el valaki által a hordozót a klubba, ne nekünk kelljen nyomozni, telefonálgatni, hogy vajon kinél és hol lehet a hordozó.
    A kikölcsönzött hordzóknak 10:20-ig be kell érkezniük! 

  7. A kikölcsönzött hordozót kereskedelmi céllal másolni TILOS, és a Klub szabályaiba ütközik!!! Vagyis ha varrnál hasonlót SAJÁT MAGADNAK, csak rajta, de lemásolni a hordozó arányait és eladásra felkínálni egyáltalán nem etikus, sőt a jogilag védett hordozók esetében bűncselekmény. 

  8. A kikölcsönzött hordozókról akció-képet és rövid írásos beszámolót kérünk a hurcibaba-kukac-gmail-pont-com címre!!! 

 

Várunk szeretettel augusztusban is, és ha bármi kérdésed volna, írj bátran a fentebbi email címre!

Riport Sommal

2010.07.05. 11:41 - Talicska*

Címkék: tél nyár riport ssc hordozók

Hátamon a srácom - A csatos hordozó



A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub kicsiben leképezi világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül mindenkinek megvan a kedvenc hordozóeszköze, ezért kérdezem erről ezeket a nagy tapasztalatú hordozó anyukákat.

 Kutasné dr. Somoskői
Zsuzsannát a csatos
 hordozókról faggatom.


 

– Zsuzsi, mit jelent az, hogy csatos hordozó? Aki nem látott még ilyet, hogyan képzelje el, hogy néz ki?

– A csatos hordozót (SSC – soft structured carrier) leginkább egy hátizsákhoz tudnám hasonlítani. Egy széles derékpántból, párnázott vállpántokból, valamint az ezeket összekötő formázott, puha anyagból áll.

A két vállpántot csat fogja össze. A baba lábai széles terpeszben vannak, nemcsak a popsiját, hanem a combjait is alátámasztja, így nagyobb felületen oszlik el a súlya. Ez nagyobb kényelmet jelent a gyermeknek, és a csípőfejlődésére is jó hatással van. A hordozó ergonomikus kialakítású, így a súly nagy részét a hordozó személy csípőjére terheli. Hosszú távon is kényelmes - akár nagyobb, 15-20 kg-os gyereknél is.

A legtöbb típushoz ún. alvókapucni is tartozik, amivel az alvó gyermek fejét tudjuk megtámasztani.

 – Mikor kezdted el használni, és miért ez lett a kedvenc hordozóeszközöd?


– Kisebbik lányom 4 hónapos
volt, 
amikor használni
kezdtük a hátiputinkat.

Szerintem nagyon praktikus,
gyorsan beletehető a baba,
a kendővel ellentétben
fel-levételkor nem
ér a hordozó egyik része
sem a földre, kis helyen
elfér, és nagyon kényelmes.

A lányom egy időben nem
tudott 
elaludni a babakocsiban,
így mindig nálunk volt
a csatosunk, és ha láttam
rajta, hogy álmos,
csak feltettem a hátamra,
és pár perc alatt
el is aludt.
Otthon, a
házimunkánál is
nagy segítséget jelent.




 
– Hogyan tehető bele a baba?

– Elsősorban háti hordozásra jó, de elöl, és csípőn hordozásra is alkalmas. 3-4 hónapos kortól használható, amikor a baba már tudja tartani a fejét. Nagyobb babát, azaz 7-8 kg felett, inkább háton vigyünk.
Ha valakinek elsőre nem tűnik kényelmesnek, az se ne ijedjen meg, adjon magának időt, hogy összeszokjon vele. Próbálgassa beállítani a pántokat, hogy a legoptimálisabb legyen a babának és a mamának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


– Miért ez az egyik legkedveltebb hordozó az apukák körében?

– Az egyszerűsége, sportos megjelenése miatt népszerű. Nem kell bonyolult kötésmódokat tanulni, a mérete könnyen állítható. Ha szükséges, akár menet közben is tudjuk változtatni.

– Hátra hogyan kerül a baba?

– Sokféle módon. Mi jelenleg már a harmadik módszert alkalmazzuk, mindig a lányom, és a saját képességeimhez alkalmazkodva. Amíg pici volt, előrefelé vettem fel a babát és a hordozót, majd hátraforgattam a hordozóval együtt a derekam körül, és ezt követően bújtam be a vállpántokbal.

Bátrabb időszakunkban a fejem fölött lendítettem hátra, nagyon élvezte! Most leguggolok elé, és ő mászik önként a hátamra. 


– Szeret a lányod a hátadon lenni?
Hogyan vagy kapcsolatban a "hátibabáddal", honnan tudod,
mit csinál?

– Az utcán sokan megkérdezik,
hogy jól érzi magát
a hátamon a lányom?

Olyankor azt válaszolom, hogy
nézzen rá: mosolygósan figyeli
a világot, énekel, kommentál,
ha pedig elfárad, elalszik.

Eleinte mindig volt egy kistükör a táskámban, hogy ellenőrizni
tudjam, mit csinál, megvan-e
a sapka, cumi.
De ma már nincs is rá szükség!
Hiszen szinte mindenhol találni
a városban tükröződő felületet:
kirakatot, autók ablakát.

És a legfontosabb, hogy folyamatosan érzem a gyermekemet. Már a mozdulataiból, izomtónusából, légzéséből tudom, mikor fog elaludni.

 
– Hol lehet csatos hordozókat kapni, és körülbelül mennyi az ára?

– Csatos hordozókat újonnan az internetről, webáruházakból lehet beszerezni, valamint hordozókra is specializált bababoltokban. Ilyeneket sajnos egyelőre csak a fővárosban tudok. Az ára gyártótól, típustól függ, és 15 ezer forint körül kezdődik.

– Nyáron illetve télen hogyan használod? Ha hátra kötöd a gyermeked, akkor hogyan kerül a kabát alá, vagy kívül hordod?



– Nyáron számolni kell vele, hogy nagyon
össze lehet izzadni a gyerekkel,
nem árt, ha van nálunk váltás ruha.

Hidegebb időben viszont kevésbé
kell beöltöztetni a babát.
Főleg, ha közös kabátunk van,
megspóroljuk az öltözetetéssel járó
macerát.

Télen egy saját kezűleg kivágott
hátú kabátban jártunk.
Óvodában, boltban nagyon hasznos volt,
hogy együtt tudtunk öltözni-vetkőzni,
és nem kellett aggódnom,
hogy megszökik, amíg a nagytesót
öltöztetem.

Nem utolsó sorban a babakocsi
emeletre cipelését is megúsztam.

 



süti beállítások módosítása