Hurcibaba

 

Hurcibaba Klub:

 

klubélet, közös programok,
kötődő nevelés, hordozás,
mosható pelenkák, szoptatás,
meg bármi, ami ebbe belefér :)

 

Írj nekünk bátran,
ha kérdésed van:

hurcibaba@gmail.com 

 

Csatlakozz facebook -on is!

 

Figyelmetekbe ajánljuk

Friss kommentek

  • Skrisztina: Kedves Juli! Egy 10-11 kg-os kislánynak melyik csomagot ajánlod? Érdekelne, hogy Pestre rendelhet... (2013.05.12. 22:31) 21. Mosható pelenka kölcsönzés
  • pakeper: @kingus1982: akkor gyorsan gyertek, mert azé aki az első :) (2012.01.02. 15:44) Januári foglalások
  • antalzs: Sziasztok! Szeretném lefoglalni januárra a Gremese MT-t. Jól gondolom ugye, hogy 6 hónapos, 8 és f... (2011.12.10. 17:44) MT - Gremese
  • E.Vica: Köszi, nem tudtam a becenevét :) (2011.12.08. 18:01) Decemberi klub képekben
  • pakeper: @nagyreni: Szia! Grmesét akkor a nevedre foglalom! (2011.11.30. 22:21) Decemberi foglalások

Korábbi bejegyzések

Minden jog fenntartva

Az oldal tartalmát, képeinket felhasználni csak a Hurcibaba Klub írásos engedélyével lehet.

18. Babagondozás - I. A láz és a lázcsillapítás

2010.02.19. 20:57 - Talicska*

Babagondozás címszó alatt érinteni fogunk több olyan témát, ami a hétöznapok során gyakran okoz problémát a gyakorló szülőknek.

Elsőként a lázcsillapításról írunk.

LÁZ

Általánosan elfogadott, hogy 37-38 °C között hőemelkedésről, 38-39 °C között lázról, 39 °C fölött magas lázról beszélhetünk.

A szervezet védekezőrendszere 37,5 fok körül a legaktívabb. Ezért a mérsékelt, a szervezetet nem túlságosan terhelő láz csillapítása felesleges lehet. Ha a gyermek közérzete jó, és nincsenek egyéb tünetei, amiken segíteni kellene, akkor 38 °C -ig nincs különösebb teendő, csak figyelni kell a gyermeket. Vannak gyermekek, akiket viszont már egy kisebb hőemelkedés is lever a lábukról, és vannak olyanok is, akik még magas lázzal is igen virgoncak, ám persze magától a láz kiváltóokától is függ, hogy hogyan tolerálja a gyermek a lázat.

Minden esetben nagyon nagy szerepe van a szülőnek, hogy figyelje, ismerje meg a gyermeknek hőingadozásait, ám a láz jól kiismerhető, és szerencsére sokféle módon kezelhető, csillapítható. Érdemes vezetni a lázgörbe alakulását, minden mérést feljegyezni papírra, hiszen a láz alakulása a diagnózishoz is támpontot adhat az orvosnak, és mi is jobban tudjuk követni, hogyan alakul a gyermek állapota, mikor mit kell beadni neki.

Ha a gyermek sápadt, nem eszik úgy, ahogy szokott, végtagjai hidegek, libabőrös, akkor célszerű lázat mérni. Vagy ha ellenkezőleg, arca nagyon kipirult, erősebben vesz levegőt, "szinte fűt", akkor is érdemes lázat mérni. Az előbbi esetben még fölfelé szokott menni a láz, a szervezet gyűjti a hőt és nem képes leadni, és néha szabályosan rázza a hideg is. A második esetben már a szervezet beállt egy magasabb hőmérsékletre és nekikezdett a hőleadásnak. Innentől vagy egy folytonos lázas állapot vagy a láz enyhe, spontán csillapodása következik be.

Kisgyermekeknél néhány betegség igen hamar nagyon magas lázat eredményez, akár fél-egy óra alatt 2-3 fokot is emelkedhet a testhőmérséklet, és ezek a hirtelen hőingadozások megterhelik a kicsik szervezetét. Ilyenkor érdemes minél hamarabb közbeavatkozni valamilyen lázcsillapítási módszerrel. De ekkor ne várjunk hirtelen, drasztikus láztalanodást, hiszen a hirtelen hőmérséklet-esés ugyanúgy megviseli a gyermeket, mint a hirtelen emelkedés. Ha "csak" nem megy felejbb a láz, vagy csökken fél-egy fokot, az már jó eredmény!

A láz általában hajnalban a legalacsonyabb és délután-este a legmagasabb, de ez egyénenként is eltérő lehet.

A láz a szervezet túlzott hőtermelése. A testhőmérséklet emelkedésének okai lehetnek betegségek, túlzott fizikai megterhelés (fáradtság, túlzott izomterhelés), túlzott napozás, magas környezeti hőmérséklet (fürdő, túlöltöztetés), erős sírás, folyadékhiány.

LÁZCSILLAPÍTÁS

Ha a gyermeknek hőemelkedése van, mindig legelső lépés a folyadékbevitel legyen. Csecsemőknél a SOKKAL GYAKORIBB szoptatás, hozzátáplálásnál már vízzel is kínáljuk, nagyobb gyermekeknél pedig legalább egy pohár se túl hideg se túl meleg folyadékot igyon meg. Ez lehetőleg legyen gyümölcslé, tea, vagy sima víz, de szénsavas italt ilyenkor ne kínáljunk. 

Néha már magában az itatással jelentős eredményeket érhtünk el, ezért sose feledkezzünk meg róla. Egy-egy komolyabb betegségnél, hosszabban fennálló vagy csillapíthatatlannak tűnő lázas állapotnál jegyezzük fel azt is, hogy mikor mennyit ivott gyermekünk.

Gyógyszeres lázcsillapítás

- Újszülöttekhez csak a gyermekorvos által felírt lázcsillapító kúpot szabad használni. Kétféle kúp is van, amit fel szoktak írni, mindegyik tartalmaz a lázcsillapító mellett nyugtató, enyhe görcsoldó összetevőt is, ezért ezek igen hatékony kombinált szerek.

- Három hónapos kortól van mód a szájon át adható lázcsilalpító szirupok használatára. Két különböző hatóanyagú lázcsillapító kapható, ezeket felváltva lehet adni, velük elég jól kordában lehet tartani a magas lázas állapotokat is. Tudni kell azonban, hogy a kékdobozos szer bélből szívódik fel, így valószínúleg lassabban fog hatni, míg a sárgadobozos gyomorból szívódik fel, tehát elvileg az hat gyorsabban.

- Egy éves kor felett van még egy szer, amit alkalmazhatunk bizonyos betegségenél, ami gyulladás+ fájdalomcsökkentő és mellesleg enyhe lázcsillapító hatású (piros-fehér dobozos C. cseppek) de azt csak a gyermekorvos írhatja fel, mindenesetre nem árt, ha az is van otthon. Lázcsillapítóknál elsődlegesen a gyermek testsúlya határozza meg az egyszeri adagot.

Ha a gyermek a láz mellett hány is, akkor javasolt inkább a kúp adása még nagyobb gyermekek esetben is. Ha viszont hasmenése van, akkor a gyorsan, gyomorból felszívódó lázcsillapítók lehetnek hatásosabbak a fizikális lázcsillapítás mellett.

Fizikális lázcsillapítás

Ezek a láz csillapításának legősibb módszerei. Sokan félnek tőlük, nemigen használják pedig igen egyszerűen, biztonságosan alkalmazhatók, gyorsan hatnak, ráadásul segítségükkel megkímélhetjük a szervezetet egy-egy adag gyógyszertől.

1, Itatás. Hadd elmítsem meg itt is, hiszen nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a láz miatt fokozott folyadékbevitelre van szüksége a szervezetnek, ez önmagában is hűti a testet. 

2, Vetkőzés. Nagyon hirtelen keletkező láznál a leggyorsabb módszer amit alkalmazni tudunk, hogy levesszük a gyermek zokniját, nadrágját, és csak egy kis trikóra vagy bodyra, vagy akár egy szál pelenkára, bugyira vetkőztetjük. Elsőre furcsának tűnhet ez éppen akkor, amikor a hideg rázza - általában éppen ekkor akarnánk még alaposabban betakarni a beteget, de azzal nem teszünk neki jót, hiszen a szervezete csak még magasabb hőt igyekszik előállítani, még magasabbra szökik a láz.

Épp elég egy textilpelenkával, vagy lepedővel betakargatni a kis beteget.

3, Hűtőfürdő. A nagy könyv szerint mellig érő 37 °C fokos vízbe kell ültetni a beteget, a fürdővizet 28-31 fokosra hűtjük úgy, hogy lábához engedjük folyamatosan lassan a hideg vizet, amit folytonosan elkeverünk és közben locsolgatjuk a beteg felsőtestét. (van aki szerint derékig érő vízbe ültetünk és folyamatosan locsolgatunk) A lényeg, hogy minél nagyobb felületen, egységesen érje a víz. Csecsemőket csak 4-5 percig szabad benne tartani, nagyobb gyerkeknél elsődlegesen addig, amíg nem sír nagyon, figyelme elterelhető, így kb. 15 percig tartson a fürdő. Hardcore hűtőfürdőzők esetében addig tart a fürdő, míg a testhőmérséklet 38 °C alá nem megy. Ha a gyermek tűri és jól viseli, akkor ennek semmi akadálya. Ha van rá módunk fürdés előtt-alatt és utána 10 perccel is mérjünk lázat. Viszont oda kell figyelni: a túlzott remegés-reszketés még feljebb viheti a lázat, a szervezetet a hőleadás helyett a hőmegtartásra ösztönzi.  

Fürdés után ne kövessük el azt a hibát, hogy alaposan betakargatjuk a gyermeket "jajj nehogy megfázzon" vagy "hadd izzadjon ki" hiszen ezzel pont ellentétes folyamatot indítunk el, mert csak akadályoznánk a bőrön kerestül történő hőleadást. Minden lázas esetben ruházatnak elegendő egy vékony pamut pizsama és egy vékony lepedő vagy könnyű kis takaró.

4, Priznic. vagyis a testborogatás. Ez tűnik a legfélelmetesebbnek, pedig akik felnőtt fejjel is kipróbálták, azt mondják, sokkal humánusabb mint egy hideg tusolás vagy hűtőfürdőzés. 

Ekkor az egész testet (vagy enyhébb esetben csak a mellkast) állott vagy langyos vizes lepedőbe csavarjuk, fölé pedig egy száraz réteget teszünk. Ha átmelegszik (kb. 10-15 percenként) cseréljük. Célszerű a gyermek alá egy nejlon lepedőt vagy mataracvédőt tenni. Ekkor sem szabad betakarni a gyermeket takaróval, paplannal. A priznic is addig tartson, amíg a gyermek jól tűri, ha szája bőre kékülne, remegne, akkor töröljük szárazra.

Hűtőfürdő és priznic közben ne szellőztessünk, egyenletes hőmérséklet legyen a helyiségben.

Antibiotikumokat sose adjunk orvosi utasítsás nélkül. Ám az orvos megérkezéséig illetve, amíg eljutunk orvoshoz addig is gondoskodni kell a megfelelő lázcsillapításról. Ez télen, a sok réteg ruha miatt nem könnyű feladat, de mindig vigyünk magunkkal innivalót is ha lázas gyermekkel orvoshoz megyünk. És a legfontosabb: a lázas gyermek pihenjen minél többet! Beteg gyermekünk törődést, babusgatást igényel, legyünk hozzá türelemmel és segítsünk neki átvészelni a betegségét.

 

Lázgörcs

A lázgörcs igen ijesztő, ám könnyen felsimerhető, és a legtöbb esetben önmagától gyorsan, pár másodperc-pár perc (rosszabb esetben 10-15 perc) alatt elmúló "rosszullét". Általában 0.5-5 éves kor között a gyermekek 2-5%-ánál fordul elő, leggyakoribb 1-2 éves korban. Legtöbbször vírusfertőzésekél, a láz felszálló ágában jelentkezik, ám nem az alapbetegség, hanem maga a lázas állapot váltja ki. Ha egyszer már volt, előforduhat, hogy fokozottabb a görcs-hajlam (kb. 40% nál fordul elő újra), ezért még jobban oda kell figyelni a lázra. Az orvosok azt javasolják, hogy akinél volt már lázgörcs, ne engedje 38.5 °C fölé menni a gyermek lázát.

A lázgörcsös állapot során a gyermek szemei fennakadnak, elveszti eszméletét, végtagjai megfeszülnek hirtelen majd remegni kezdenek, néha a légzése is abbamarad, ezért szürkülni, lilulni kezd. Eszméletlen gyermek szájába semmit ne adjunk, testhelyzetét rögzítsük: arcával együtt oldalra fordítsuk (stabil oldalfekvés), így kisebb a félrenyelés veszélye és próbáljuk védeni attól, hogy nehogy beüsse valamijét, nehogy megsérüljön a roham alatt-miatt, de lefogni nem kell, nem szabad. Próbáljuk megfigyelni, emnyni ideig tart a roham és mely testrészek rángatóznak, ez hasznos információ lehet az orvos számára. Azonnal hívni kell a mentőt és a gyermeket (1-2 napos alaposabb kivizsgálásra: szemészet, EEG, nurológia) kórházba kell szállítani, addig is csillapítani kell a lázat.  A görcsöt fáradtság, alvás, néha hányás követi, ez normális tünet.

A lázgörcs általában ártalmatlan, nem okoz sem mentális sem neurológiai károsodást. Problémát az jelenthet, ha a roham huzamosabb ideig fennáll és a gyermek nincs megfelelően ellátva. A lázgörcs maga epilepsziára nem hajlamosít, viszont az epilepsziás gyermekeknél nagyobb arányban fordult elő korábban lázgörcs.

 

Forrás: hazipatika.com, babanet.hu, babaszoba.hu, vital.hu, pirula.net meg a saját tapasztalatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://hurcibaba.blog.hu/api/trackback/id/tr561774587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsófufcsi 2010.03.05. 18:00:31

Szerencsére még nem volt szükség lázcsillapításra, de nagyon jó, hogy ilyen tanácsok, infók is vannak itt! Köszi!


süti beállítások módosítása