Hurcibaba

 

Hurcibaba Klub:

 

klubélet, közös programok,
kötődő nevelés, hordozás,
mosható pelenkák, szoptatás,
meg bármi, ami ebbe belefér :)

 

Írj nekünk bátran,
ha kérdésed van:

hurcibaba@gmail.com 

 

Csatlakozz facebook -on is!

 

Figyelmetekbe ajánljuk

Friss kommentek

  • Skrisztina: Kedves Juli! Egy 10-11 kg-os kislánynak melyik csomagot ajánlod? Érdekelne, hogy Pestre rendelhet... (2013.05.12. 22:31) 21. Mosható pelenka kölcsönzés
  • pakeper: @kingus1982: akkor gyorsan gyertek, mert azé aki az első :) (2012.01.02. 15:44) Januári foglalások
  • antalzs: Sziasztok! Szeretném lefoglalni januárra a Gremese MT-t. Jól gondolom ugye, hogy 6 hónapos, 8 és f... (2011.12.10. 17:44) MT - Gremese
  • E.Vica: Köszi, nem tudtam a becenevét :) (2011.12.08. 18:01) Decemberi klub képekben
  • pakeper: @nagyreni: Szia! Grmesét akkor a nevedre foglalom! (2011.11.30. 22:21) Decemberi foglalások

Korábbi bejegyzések

Minden jog fenntartva

Az oldal tartalmát, képeinket felhasználni csak a Hurcibaba Klub írásos engedélyével lehet.

19. Tavaszváró kis játékok

2010.02.21. 22:13 - Talicska*

Fújj szél meleg szél, jön a tavasz fut a tél!
(kezekkel kalimpálunk jobbra-balra, ahogy fúj a szél)

Fuss el február,süss fel, süss fel napsugár,
szellő, szellő kerekedj,langyos eső megeredj.

Jer-jer kikelet, seprűzd ki a hideget,
ereszd be a meleget, dideregtünk eleget!

Katalinka szállj el,
szállj fel az égbe,
mondd meg a Jóistennek
nyissa ki a meleget,
csukja be a hideget!

(ének a sima Katalinka szállj el dallamára, de majd klubban elénekeljük)

Weöres Sándor: Olvadás
Csipp csepp
Egy csepp
Öt csepp
Meg tiz
Olvad a jégcsap
Csepereg a viz.

 

Judit mondókája:

Lassan őröl a kismalom, ezért az én kis kezem is lassan forog.
(eddig lassan)
De ha jön a sebes szél forog a kerék,
lisztet őröl a molnár, kenyeret süt a pék!
(begyorsulunk a kezünkkel és a végén tapsolunk) 


Eresz alól fecskefia
idenéz-odanéz, (jobbra, balra nézünk, kezünk a szemünk fölött)
Van-e hernyó, hosszú kukac
ízesebb mint a méz, (sodorjuk kézzel a kukacot)
Csőrét nyitja ám,
buzgón, szaporán, (kezünkkel tátogást mutatunk)
Kis bendőben mindenféle
belefér igazán. (hasunkat simogatjuk körkörösen)

 

Írjatok még ilyeneket!!!

:-)

18. Babagondozás - I. A láz és a lázcsillapítás

2010.02.19. 20:57 - Talicska*

Babagondozás címszó alatt érinteni fogunk több olyan témát, ami a hétöznapok során gyakran okoz problémát a gyakorló szülőknek.

Elsőként a lázcsillapításról írunk.

LÁZ

Általánosan elfogadott, hogy 37-38 °C között hőemelkedésről, 38-39 °C között lázról, 39 °C fölött magas lázról beszélhetünk.

A szervezet védekezőrendszere 37,5 fok körül a legaktívabb. Ezért a mérsékelt, a szervezetet nem túlságosan terhelő láz csillapítása felesleges lehet. Ha a gyermek közérzete jó, és nincsenek egyéb tünetei, amiken segíteni kellene, akkor 38 °C -ig nincs különösebb teendő, csak figyelni kell a gyermeket. Vannak gyermekek, akiket viszont már egy kisebb hőemelkedés is lever a lábukról, és vannak olyanok is, akik még magas lázzal is igen virgoncak, ám persze magától a láz kiváltóokától is függ, hogy hogyan tolerálja a gyermek a lázat.

Minden esetben nagyon nagy szerepe van a szülőnek, hogy figyelje, ismerje meg a gyermeknek hőingadozásait, ám a láz jól kiismerhető, és szerencsére sokféle módon kezelhető, csillapítható. Érdemes vezetni a lázgörbe alakulását, minden mérést feljegyezni papírra, hiszen a láz alakulása a diagnózishoz is támpontot adhat az orvosnak, és mi is jobban tudjuk követni, hogyan alakul a gyermek állapota, mikor mit kell beadni neki.

Ha a gyermek sápadt, nem eszik úgy, ahogy szokott, végtagjai hidegek, libabőrös, akkor célszerű lázat mérni. Vagy ha ellenkezőleg, arca nagyon kipirult, erősebben vesz levegőt, "szinte fűt", akkor is érdemes lázat mérni. Az előbbi esetben még fölfelé szokott menni a láz, a szervezet gyűjti a hőt és nem képes leadni, és néha szabályosan rázza a hideg is. A második esetben már a szervezet beállt egy magasabb hőmérsékletre és nekikezdett a hőleadásnak. Innentől vagy egy folytonos lázas állapot vagy a láz enyhe, spontán csillapodása következik be.

Kisgyermekeknél néhány betegség igen hamar nagyon magas lázat eredményez, akár fél-egy óra alatt 2-3 fokot is emelkedhet a testhőmérséklet, és ezek a hirtelen hőingadozások megterhelik a kicsik szervezetét. Ilyenkor érdemes minél hamarabb közbeavatkozni valamilyen lázcsillapítási módszerrel. De ekkor ne várjunk hirtelen, drasztikus láztalanodást, hiszen a hirtelen hőmérséklet-esés ugyanúgy megviseli a gyermeket, mint a hirtelen emelkedés. Ha "csak" nem megy felejbb a láz, vagy csökken fél-egy fokot, az már jó eredmény!

A láz általában hajnalban a legalacsonyabb és délután-este a legmagasabb, de ez egyénenként is eltérő lehet.

A láz a szervezet túlzott hőtermelése. A testhőmérséklet emelkedésének okai lehetnek betegségek, túlzott fizikai megterhelés (fáradtság, túlzott izomterhelés), túlzott napozás, magas környezeti hőmérséklet (fürdő, túlöltöztetés), erős sírás, folyadékhiány.

LÁZCSILLAPÍTÁS

Ha a gyermeknek hőemelkedése van, mindig legelső lépés a folyadékbevitel legyen. Csecsemőknél a SOKKAL GYAKORIBB szoptatás, hozzátáplálásnál már vízzel is kínáljuk, nagyobb gyermekeknél pedig legalább egy pohár se túl hideg se túl meleg folyadékot igyon meg. Ez lehetőleg legyen gyümölcslé, tea, vagy sima víz, de szénsavas italt ilyenkor ne kínáljunk. 

Néha már magában az itatással jelentős eredményeket érhtünk el, ezért sose feledkezzünk meg róla. Egy-egy komolyabb betegségnél, hosszabban fennálló vagy csillapíthatatlannak tűnő lázas állapotnál jegyezzük fel azt is, hogy mikor mennyit ivott gyermekünk.

Gyógyszeres lázcsillapítás

- Újszülöttekhez csak a gyermekorvos által felírt lázcsillapító kúpot szabad használni. Kétféle kúp is van, amit fel szoktak írni, mindegyik tartalmaz a lázcsillapító mellett nyugtató, enyhe görcsoldó összetevőt is, ezért ezek igen hatékony kombinált szerek.

- Három hónapos kortól van mód a szájon át adható lázcsilalpító szirupok használatára. Két különböző hatóanyagú lázcsillapító kapható, ezeket felváltva lehet adni, velük elég jól kordában lehet tartani a magas lázas állapotokat is. Tudni kell azonban, hogy a kékdobozos szer bélből szívódik fel, így valószínúleg lassabban fog hatni, míg a sárgadobozos gyomorból szívódik fel, tehát elvileg az hat gyorsabban.

- Egy éves kor felett van még egy szer, amit alkalmazhatunk bizonyos betegségenél, ami gyulladás+ fájdalomcsökkentő és mellesleg enyhe lázcsillapító hatású (piros-fehér dobozos C. cseppek) de azt csak a gyermekorvos írhatja fel, mindenesetre nem árt, ha az is van otthon. Lázcsillapítóknál elsődlegesen a gyermek testsúlya határozza meg az egyszeri adagot.

Ha a gyermek a láz mellett hány is, akkor javasolt inkább a kúp adása még nagyobb gyermekek esetben is. Ha viszont hasmenése van, akkor a gyorsan, gyomorból felszívódó lázcsillapítók lehetnek hatásosabbak a fizikális lázcsillapítás mellett.

Fizikális lázcsillapítás

Ezek a láz csillapításának legősibb módszerei. Sokan félnek tőlük, nemigen használják pedig igen egyszerűen, biztonságosan alkalmazhatók, gyorsan hatnak, ráadásul segítségükkel megkímélhetjük a szervezetet egy-egy adag gyógyszertől.

1, Itatás. Hadd elmítsem meg itt is, hiszen nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a láz miatt fokozott folyadékbevitelre van szüksége a szervezetnek, ez önmagában is hűti a testet. 

2, Vetkőzés. Nagyon hirtelen keletkező láznál a leggyorsabb módszer amit alkalmazni tudunk, hogy levesszük a gyermek zokniját, nadrágját, és csak egy kis trikóra vagy bodyra, vagy akár egy szál pelenkára, bugyira vetkőztetjük. Elsőre furcsának tűnhet ez éppen akkor, amikor a hideg rázza - általában éppen ekkor akarnánk még alaposabban betakarni a beteget, de azzal nem teszünk neki jót, hiszen a szervezete csak még magasabb hőt igyekszik előállítani, még magasabbra szökik a láz.

Épp elég egy textilpelenkával, vagy lepedővel betakargatni a kis beteget.

3, Hűtőfürdő. A nagy könyv szerint mellig érő 37 °C fokos vízbe kell ültetni a beteget, a fürdővizet 28-31 fokosra hűtjük úgy, hogy lábához engedjük folyamatosan lassan a hideg vizet, amit folytonosan elkeverünk és közben locsolgatjuk a beteg felsőtestét. (van aki szerint derékig érő vízbe ültetünk és folyamatosan locsolgatunk) A lényeg, hogy minél nagyobb felületen, egységesen érje a víz. Csecsemőket csak 4-5 percig szabad benne tartani, nagyobb gyerkeknél elsődlegesen addig, amíg nem sír nagyon, figyelme elterelhető, így kb. 15 percig tartson a fürdő. Hardcore hűtőfürdőzők esetében addig tart a fürdő, míg a testhőmérséklet 38 °C alá nem megy. Ha a gyermek tűri és jól viseli, akkor ennek semmi akadálya. Ha van rá módunk fürdés előtt-alatt és utána 10 perccel is mérjünk lázat. Viszont oda kell figyelni: a túlzott remegés-reszketés még feljebb viheti a lázat, a szervezetet a hőleadás helyett a hőmegtartásra ösztönzi.  

Fürdés után ne kövessük el azt a hibát, hogy alaposan betakargatjuk a gyermeket "jajj nehogy megfázzon" vagy "hadd izzadjon ki" hiszen ezzel pont ellentétes folyamatot indítunk el, mert csak akadályoznánk a bőrön kerestül történő hőleadást. Minden lázas esetben ruházatnak elegendő egy vékony pamut pizsama és egy vékony lepedő vagy könnyű kis takaró.

4, Priznic. vagyis a testborogatás. Ez tűnik a legfélelmetesebbnek, pedig akik felnőtt fejjel is kipróbálták, azt mondják, sokkal humánusabb mint egy hideg tusolás vagy hűtőfürdőzés. 

Ekkor az egész testet (vagy enyhébb esetben csak a mellkast) állott vagy langyos vizes lepedőbe csavarjuk, fölé pedig egy száraz réteget teszünk. Ha átmelegszik (kb. 10-15 percenként) cseréljük. Célszerű a gyermek alá egy nejlon lepedőt vagy mataracvédőt tenni. Ekkor sem szabad betakarni a gyermeket takaróval, paplannal. A priznic is addig tartson, amíg a gyermek jól tűri, ha szája bőre kékülne, remegne, akkor töröljük szárazra.

Hűtőfürdő és priznic közben ne szellőztessünk, egyenletes hőmérséklet legyen a helyiségben.

Antibiotikumokat sose adjunk orvosi utasítsás nélkül. Ám az orvos megérkezéséig illetve, amíg eljutunk orvoshoz addig is gondoskodni kell a megfelelő lázcsillapításról. Ez télen, a sok réteg ruha miatt nem könnyű feladat, de mindig vigyünk magunkkal innivalót is ha lázas gyermekkel orvoshoz megyünk. És a legfontosabb: a lázas gyermek pihenjen minél többet! Beteg gyermekünk törődést, babusgatást igényel, legyünk hozzá türelemmel és segítsünk neki átvészelni a betegségét.

 

Lázgörcs

A lázgörcs igen ijesztő, ám könnyen felsimerhető, és a legtöbb esetben önmagától gyorsan, pár másodperc-pár perc (rosszabb esetben 10-15 perc) alatt elmúló "rosszullét". Általában 0.5-5 éves kor között a gyermekek 2-5%-ánál fordul elő, leggyakoribb 1-2 éves korban. Legtöbbször vírusfertőzésekél, a láz felszálló ágában jelentkezik, ám nem az alapbetegség, hanem maga a lázas állapot váltja ki. Ha egyszer már volt, előforduhat, hogy fokozottabb a görcs-hajlam (kb. 40% nál fordul elő újra), ezért még jobban oda kell figyelni a lázra. Az orvosok azt javasolják, hogy akinél volt már lázgörcs, ne engedje 38.5 °C fölé menni a gyermek lázát.

A lázgörcsös állapot során a gyermek szemei fennakadnak, elveszti eszméletét, végtagjai megfeszülnek hirtelen majd remegni kezdenek, néha a légzése is abbamarad, ezért szürkülni, lilulni kezd. Eszméletlen gyermek szájába semmit ne adjunk, testhelyzetét rögzítsük: arcával együtt oldalra fordítsuk (stabil oldalfekvés), így kisebb a félrenyelés veszélye és próbáljuk védeni attól, hogy nehogy beüsse valamijét, nehogy megsérüljön a roham alatt-miatt, de lefogni nem kell, nem szabad. Próbáljuk megfigyelni, emnyni ideig tart a roham és mely testrészek rángatóznak, ez hasznos információ lehet az orvos számára. Azonnal hívni kell a mentőt és a gyermeket (1-2 napos alaposabb kivizsgálásra: szemészet, EEG, nurológia) kórházba kell szállítani, addig is csillapítani kell a lázat.  A görcsöt fáradtság, alvás, néha hányás követi, ez normális tünet.

A lázgörcs általában ártalmatlan, nem okoz sem mentális sem neurológiai károsodást. Problémát az jelenthet, ha a roham huzamosabb ideig fennáll és a gyermek nincs megfelelően ellátva. A lázgörcs maga epilepsziára nem hajlamosít, viszont az epilepsziás gyermekeknél nagyobb arányban fordult elő korábban lázgörcs.

 

Forrás: hazipatika.com, babanet.hu, babaszoba.hu, vital.hu, pirula.net meg a saját tapasztalatok.

17. a 2010 márciusi klub: kölcsönzés, fotók

2010.02.19. 07:49 - berkijuli

Címkék: március kölcsönzés

Figyelmeztetés!!!

A márciusi Klub után a hordozókat nem áll módunkban azonnal odaadni. Ennek több oka is van, egyrészt szeretnék egy állapotfelmérést. Aki kölcsönözni szeretne, annak vállalnia kell, hogy március 6-án a Szivárvány Gyermekházban rendezett Börze (erről még bővebben hamarosan) után veszi át a hordozóját, 11 órától.

Márciusi foglalások:

Gremese MT           Dalmika

Kék rugalmas          Zuella

Mamamis Girasol       Lulla

Babaslings               U. Angéla

Piros liliputi csatos     B. Zita

Pillés liliputi MT         Bogesz

KArikás mamamis      Ditta

Szürke rugalmas       Réka (Dolce Mamma)

Babbinka SSC          Talicska

Karikás Lisa            P.Moni

Kozy                     Renci

Gagnes MT            Eszterke

Török liluputis MT   Gicus

 

A Klub fotói itt találhatók!

Itt vannak a februáriak és itt a januáriak.

16. A Mei Tai - Riport Beszilvával

2010.02.18. 20:18 - Talicska*

Címkék: riport mt elöl háton csípőn

 Hátamon a srácom - MeiTai


 A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub, melynek megálmodója és megvalósítója Beszilva, kicsiben leképezi a világunkat: az alapítóknak, illetve a legrégebbi tagok közül mindenkinek megvan a kedvenc hordozóeszköze, ezért is igyekszem a nagy tapasztalatú hordozó anyukákat ezekről kérdezni. Az alapítót most a MeiTairól faggatjuk.

- Milyet jelent az, hogy Mei Tai?

- A Mei Tai egy ázsiai hordozóeszköz neve. Ilyen Mei Tai-hoz hasonló ázsiai hordozó még a Hmong, a Podegi és az Onbu is.

- Aki nem látott még ilyet, hogyan kell ezt elképzelni, hogy néz ki?

- Leegyszerűsítve az alapforma egy téglalap alakú anyag (body), amihez a négy csücskénél hosszú pántokat varrnak.

- Neked mért ez a kedvenc hordozóeszközöd?

- Valamivel gyorsabban és egyszerűbben fel lehet kötni, mint a kendőt, kevésbé gyakorlottak is megfelelően tudják használni. Nekem nagyobb súlyú gyermek hordozására kényelmesebb, mint a kendő. Sportosan elegáns formája pedig lehetővé teszi, hogy csinosabb öltözékhez is passzoljon. Két vállas hordozó, tehát az erszényekkel, és egyéb egyvállas hordozókkal ellentétben hosszú távon is használható. Egészen pici babákhoz azonban gyakorlatlan hordozóknak nem ajánlom, mivel nem öleli körül minden oldalról, így a gerince könnyebben terhelődhet. Ugyan vannak olyan gyártmányok is, amelyekkel már egészen pici babát is lehet hordozni, de alapvetően 3 hónapos kor előtt én nem ajánlanám.


- Hogyan ültethető bele a baba? Mire ügyeljünk a használatakor?

- Mindhárom hordozási mód - elöl, oldalt, hátul - megvalósítható a Mei Tai-jal. Ügyeljünk rá, hogy megfelelően szoros legyen a kötés, de azért ne szorítson. A biztonság érdekében mindig csomóra kell kötni a pántokat.

- A hasi hordozást meddig ajánlod?

- Az elöl hordozást maximum 7-8 kilóig ajánlom, ezen súly fölött már erősen megterheli a hordozó gerincét és a gátját is az elöl hordozott súly. Az emberi anatómia alapvetően háti hordozásra teremtetett.


- Hátra hogyan kerül a baba?

- Hátra különböző módokon kerülhet a baba, én "dobálom" a gyermekeimet, akik hangos kacajokkal kísérik a műveletet. Előre felkötöm a Mei Tai derékpántját, majd megfogom a gyermeket a hóna alatt és felemelve a hátamra fordítom. A közkedvelt videómegosztó portálokon sok videó van fent a MeiTai használatáról.

- Szeret a fiad vagy a lányod a hátadon lenni? Hogyan vagy te kapcsolatban a "hátibabáddal", honnan tudod, mit csinál?  

- A fiamat 8 hónaposan tettem először hátra egy saját készítésű Mei Tai-ban, és nagyon szerette, onnantól kezdve csak ott utazott. Lányomat 1 hetesen kötöttem először hátra, de őt még kendőben hordom.

Én már tudom, hogy mit csinál a hátamon, de természetesen én sem így kezdtem. Kell egyfajta szemléletmód-váltás a hátihordozáshoz.  Erősen átlényegül a női táskák mélyén rejtőző kis sminktükör, de az utcán közlekedve az autók ablakában, kirakatokban is meg tudom nézni a babát. Az egyetlen gondot a félrecsúszott sapka, kalap okozhatja, de ilyenkor nem szoktam lekötni, csak keresek egy rokonszenves járókelőt, aki lelkesen megigazítja.


- Hol lehet MeiTai-t kapni, és körülbelül mennyi az ára?

- Több internetes webshopban is kapható, az ára 5000 forinttól 25.000 forintig terjedhet. Erről a termékről általában elmondható, hogy az ára meghatározza a minőséget is. A jó minőségű Mei Tai kicsi baba kortól addig használható, amíg csak a hordozó személy bírja. A fiam most 14 kiló és még mindig tudom hordani háton a mi Mei Tai-unkban, és várandósan is hordoztam.

- Télen hogyan használod? Ha hátra kötöd a gyermeked, akkor hogyan kerül a kabát alá, vagy kívül hordod?

- Ez attól is függ, hogy milyen az idő és hogy mit csinálunk. Ha például vásárolni megyünk, akkor egy vastagabb kardigánra kötöm a gyermeket, akin eggyel több réteg van, mint itthon és egy közös kabátot húzunk. Az áruházban könnyedén kibújunk kabátból. Ha nagyon hideg van, akkor még egy hordozótakarót is rá szoktam kötni. Ha kirándulni megyünk és várható, hogy a gyermek is fog futkározni, szánkózni, akkor külön öltözünk és kabáton kívülre kötöm. A téli hordozás elengedhetetlen kelléke nálam a jó meleg lábszárvédő, ami a gyermek felcsúszó nadrágja és a cipő közötti lábszárát hivatott melegíteni. 

Köszönöm a válaszokat!

M.D.

15. A hordozás hatásai - Riport Mády Annával

2010.02.18. 19:50 - Talicska*

Címkék: kendő riport gerinc keresztsávoly biopamut újszülöttekhez

 Mády Anna gyógypedagógust, két gyermek édesanyját és hordozókendőtanfolyam - vezetőt kérdeztük arról, hogy a hordozás milyen hatással van a baba, kisgyermek csontfejlődésére.

 

- Mi a különbség kendő és kendő között?

- A kérdést inkább így tenném fel: milyen az a kendő, amit újszülött kortól a gyermek akár 4-5 éves koráig lehet használni? Első szempont, hogy a szövés módja úgynevezett keresztsávolyos.

Az ilyen anyag átlósan rugalmas, de széltében és hosszában tart. Egy jó kendő 70cm széles, hogy térdtől térdig szét lehessen húzni a nagyobb gyermek fenekén is. A rugalmassága abban ad biztonságot, hogy ha a gyermek mozog, akkor is minden oldalról körülöleli és biztos tartást ad. Ami különösen kisbabáknál fontos, hogy biopamutból legyen. Maga a pamuttermesztés és -feldolgozás is rengeteg méreganyag felhasználásával jár.

 

- Mindegy, milyen vastag a kendő?

- Ez a szövésmód azért fontos, mert aki Afrikában, vagy Dél-Amerikában születik, mire anya lesz, megvan hozzá minden fizikai adottsága, hogy egy konyharuhában is tud hordozni. Azok a kendők nagyon egyszerűek és vékonyak. A keresztsávolyos szövésmód a mi civilizációnkhoz alakult, mert mi nem vagyunk olyan erősek. Fontos, hogy a hordozás ne terhelje a gerincünket. Kisebb korú (súlyú) babát fölkötve nem tűnik föl, hogy számít, miben hordozunk, de aki nagyobb gyermeket és gyakran hordoz, vastagabb kendőre vált, mert nem bírja a válla. Amikor először a hátamra vettem kisfiamat a vastagabb kendőben, azt mondtam, nincs is rajtam gyerek.

 

- A kendő segíti, vagy akadályozza a medence és a gerinc élettani fejlődését?

- A kendő a csípő fejlődését egyértelműen támogatja. Talán kevés anyuka tudja, hogy a csípővápa hátsó része, ami a far felé néz, nincs még teljesen kifejlődve, combcsont feje könnyen ki tud onnan még mozdulni. Ezért is javasolja az ortopéd szakorvos az első szűrésen, hogy tornáztassák. Ettől az ízületet újból és újból inger éri, ez által fejlődik ki. Annak a babának, akit a helyesen hordoznak – és itt fontos kiemelnem, hogy nem bölcső-, hanem kezdettől függőleges tartásban –, annak ideális békatartásban van a lába. Ugyanazt érjük el, mint a tornával. A terpesz körülbelül derékszögű, a térdek a köldök magasságáig fölemelkednek. Egy újszülött, amint felemelik, automatikusan ezt a testhelyzetet veszi fel. Ez egy nagyon jó bizonyíték arra, hogy hordozásra születtünk.

 

- Az újszülötteket is lehet függőlegesen hordozni?

- Igen, az újszülötteket az első pillanattól lehet függőlegesen hordozni. Ha a baba abban a testhelyzetben van, amit az előbb leírtam, akkor a csípőt folyamatos inger éri, és így a vápa optimális fejlődése biztosított.

 

- A hordozás előnyös a baba gerincének is?

- Akkor előnyös a hordozás, ha a kendő helyesen van megkötve, vagyis teljesen és szorosan körülöleli a babát. Az újszülöttnek egészen a tarkójáig fölhúzzuk a kendőt. A gerincfejődés egyébként később kezdődik el. Azoknak a babáknak, akiket a szülők a vállukon tartanak, terhelődik a gerincük. De mivel a baba gerincgörbületei a mozgásfejlődés során alakulnak ki, ez nem számít. Amikor hason fekve a fejét emelgeti a baba, akkor alakul ki a nyaki (homorú) szakasz. Amikor a baba ül, akkor egy domború háti, majd amikor föláll, megint egy homorú szakasz deréktájon. Tehát nem az újszülöttnek, hanem a járó gyereknek van a felnőttre jellemző gerincgörbülete. Visszatérve a korábbi kérdésre: a bölcsőhordozást mi igazából csak a kendőben való szoptatás idejére ajánljuk a csípő helyzete miatt.

 

- Köszönöm a válaszokat!

M. D.

 

14. Riport GÁgival

2010.02.17. 23:23 - Talicska*

Címkék: kendő riport kender betét pamut gyapjú mt len moshatópelus keresztsávoly

 

Hátamon a srácom - saját kezűleg gyártom a hordozóeszközt, mosható pelust

 
A mamamis pécsi hordozós és mosható pelenkázós klub kicsit leképezi a világunkat: akad benne olyan anyuka, aki nem veszi, hanem saját maga varrja a hordozóeszközöket, mosható pelusokat.  

- Ági, mikor és hogyan találkoztál a mamami klubbal?
- Harmadik gyermekem születése előtt mosható pelenka után kutatva az 
interneten bukkantam rá a mamamira. Elhatároztam, hogy nem szeretném szennyezni a természetet a sok műanyaggal, ezenkívül a pelenkás időszakot tekintve lényeges a megtakarítás, még ha a mosás költségeit is számításba vesszük, akkor is. 
Ez tovább csökkenthető mosószóda és 40 fokos víz használatával. 

- Milyen mosható pelust használ a kisfiad?
- Sokféle pelenkát próbáltunk. Először magyar pelusokat, hisz ez hazai termék. De kissé pirulva be kell vallanom, hogy már csak egy darabunk van belőle, mert megfertőzött a Pop-in, ami nagyon kényelmes, kezdő moshatópelusozóknak igen jó megoldás. 
Használtunk All in One pelusokat - külső belső egy- végül a Poppolini belső mellett kötöttünk ki. És persze vannak saját kézzel készített pelenkáink is.

- Kisfiad alig múlt 14 hónapos, és ennyiféle pelust használtatok már? Hogy lehetséges ez?
- 4-5 féle pelenka szerintem nem olyan sok. Újat csak keveset vettem, szerencsére a mamamin nagyon jó áron lehet használt dolgokat vásárolni és így nagy volt a csábítás, hogy kipróbáljak különféléket is. Ahogy minden gyermek más és más, így a pelenkáknál is van, ami jobban testhezálló, amit megkedvel az ember. 

- Külsőnek mit használsz?
- Külsőnek már kizárólag gyapjúból készített külsőt használunk. Van kézzel kötött és pulcsiból varrott változatunk is. Meglepő, de nem ereszti át a nedvességet és ehhez nem kell más, mint egy kis lanolin, amivel be kell dörzsölni a pelusokat mosás után. Nagyon kényelmes a használata és télen hosszú szárú változatban is hordható, ilyenkor nem kell más a textilpelenkára. 

- Mi volt az első hordozóeszközöd, és mért azt választottad?
- Egy vastag hordozókendő. A választásom azért esett rá, mert a többi kendőhöz képes ez volt az egyik legolcsóbb.  

- Ezek szerint kendőből is többfélét próbáltál. . . mesélj egy kicsit arról, hogy milyen kendők fordultak meg nálad!
- Kerek csokoládé, gömbölyű csokoládé, szögletes csokoládé. . . ugye mindenki ismeri 
Gombóc Artúrt? Én a kendőkkel vagyok így. . .  A pécsi mamami klub segített abban, hogy több márkát megismerjek, kössek vele, kipróbáljam. Megvettem az első csúcsminőségű kendőmet, amit aztán elcseréltem egy másikra, így a további vásárlások, cserék már könnyen mentek. 

Tulajdonképpen "csak" egyszer kell beruházni egy drágább, megbízható ökoteszttel minősített kendőre. Ezeket ugyanis szinte a vásárlás árán el is lehet adni, vagy minimális veszteséggel, ami nem több, mint egy-két ezer forint. Vagy lehet cserélgetni is más megszállottakkal.

Minden kendő más és más. A kendők különböznek egy kicsit márkánkként. Szövés szerint lehet keresztsávoly vagy jaquard. A teljes színskála felvonultatásán kívül lehet egy kendő egyszínű, csíkos vagy figurális.

A szál, amiből szövik lehet tiszta pamut, vagy gyapjúval, lennel vagy kenderrel kevert, kézzel vagy géppel szövött - illetve a rugalmas kendők kötöttek. Igazán minden igényt kielégítenek a gyártók. Mindegyiknek megvan a maga erőssége. Végül kialakul mindenkinél, hogy mit szeret, és nem utolsó sorban választ a kisgyerek is. Kissé pirulva bevallom, négy kendőnk van és nagyon aranyos, mikor a kisfiam valamelyiket húzza elő a szobából, hogy most azt kéri.
A szívem most már egy-egy ritkaság után dobban meg - ekkor újraértékelem a kendőkészletemet, megnézem, mit lehetne eladni vagy elcserélni az új szerelemre. Csak biztatni tudom az érdeklődőket, hogy próbáljanak ki több márkát, derüljön ki mi a legjobb a babának és a mamának is. 

- Mikor varrtál először hordozóeszközt, és mi volt az?
- Először egy babaerszényt varrtam rugalmas anyagból saját magunknak, ezután a pécsi hordozóklub "anyjának", Sz-nak varrtam egy MeiTai-t, amit nevezhetünk "kötözős kengurunak" is. 

- Neked van MeiTai-od?
- Hááát, olyan van, ami még nem lelt gazdára, tehát nem kimondottan saját részre készült, de végül bevetésre került itthon. Fűnyíráskor például remek szolgálatot tett. Ezt a férjem is kipróbálta, mert a fazon miatt egyszerrűbb használni, mint egy kendőt. 

De a kérdésre válaszolva nekem nincs MT-m.:)

- És van még valami, amit nőknek, asszonyoknak készítesz... 
- A mosható pelenkák után kutatva bukkantam rá az anyukák részére készített mosható tisztasági és egészségügyi betétekre. Külföldi oldalakon nagyon sokat végigbogarásztam, aztán jött az ötlet, hogy ilyet én is tudnék készíteni. Ezek úgy néznek ki, mint a műanyag eldobható betétek, szárnyakkal, csak éppen pamut anyagból. Igény szerint vízzáró réteggel is készülhet, így teljes a biztonság. 
Be kell vallanom, tesztelni még nem volt módom, mert drága kisfiam olyan sokszor és intenzíven szopik még most is, hogy lassan két éve nincs szükségem betétekre:)

Köszönöm a válaszokat!
M.D.

 

13. Mondókák

2010.02.15. 21:44 - Talicska*

Címkék: mondóka

 

Klubban gyakoroltuk:
 
ALTATÓK
 
Így ketyeg az óra tik-tak jár.
Benne a manócska ka-la-pál.
Ha az óra megállt és nem jár.
Alszik a manócska és NEM KALAPÁL! 
 
 
Méhes odú, lik-luk lak. 
Rajta van egy csip-csup csap. 
Ha megnyitod azt a csapot, 
csodafinom méz csöppen. 
Hét bögrével ide hozok, 
aludjatok, kicsi bocsok, 
szép csöndben! 
 
 
Don, dono, don, a bölcsőd ringatom.
A domboldalon birkanyáj, fűt’ legelészve körbejár,
Don, dono, don.
Dön, dönö, dön, az este elköszön.
Elaludt már a birkanyáj, a hold a dombon körbejár,
Dön,dönö,dön.
 

  

Kisbaba, kismama, jójszakát,
égből a hold tüze hulljon rád.
Ringasson tollas ágy,
kisbaba, kismama, jójszakát.
Ringasson tollas ágy,
kisbaba, kismama, jójszakát!
 
Hegyfokon bömböl a mord medve.
Hangja, ne érjen a füledbe.
Ringasson tollas ágy,
kisbaba, kismama, jójszakát!
Ringasson tollas ágy,
kisbaba, kismama, jójszakát!
 
Nézem az égen a csillagot,
ébren is csak haza gondolok.
Ringasson tollas ágy,
kisbaba, kismama, jójszakát!
Ringasson tollas ágy,
kisbaba, kismama, jójszakát! 
 

 
Kis játékok:
 
Kis hurka nagy hurka, 
tarisznyámat hadd húzza,
ha nagyot nem adnak,
kicsit is elfogadok.
 
 
Borsót főztem, jól megsóztam,
meg is paprikáztam,
ábele-bábele fuss!
(megkóstolom jó-e, sós-e)
 
 
Én kis kertet kerteltem,
bazsarózsát ültettem,
szél fújja, fújdogálja,
eső-eső veregeti, 
paccs!



süti beállítások módosítása